Čínské čaje, to je zdravá chemie
List čaje obsahuje řadu chemických látek. Dvacet až třicet procent tvoří tanin, známý pro jeho antibakteriální a desinfekční účinky. Asi pětiprocentní obsah kofeinu stimuluje nervové centrum a podporuje látkovou výměnu. Mnoho čajů je užíváno jako „spalovače tuku“ a vsaďte se, že pokud nápoje s vysokým obsahem cukru nahradíte čajem, rychle zhubnete. Čaj je dále bohatý na vitamíny, kuřákům pomáhá lépe dostat nikotin z těla a působí detoxikačně.
Tradice zasnoubená s chutí, povzbuzením smyslů a filozofií
Jestli je čaj oblíbený hlavně z důvodu tradice, chuti nebo jeho léčivých účinků, nelze s rozhodností říci. Když se však tyto tři náležitosti spojí dohromady, ani opravdový gurmán neodolá. Pro Číňany je pití čaje rituál. Všichni, ať taxikáři či hlavy státu, pijí čaj každý den, a to doslova v litrech. S každým douškem prožívají požitek, uctívají jemnost a kvalitu. U nás si na pozdrav podáváme ruce, v Číně vám podají čaj. Nezastupitelné místo má pití čaje nejen v běžném životě, ale i v rámci slavnostních příležitostí jako je svatba či pohřeb. Úlohu tu hraje i poetika a filozofie. Obvykle jsou čajové lístky použity třikrát, než se zlikvidují. Je to jako s životními fázemi – první „dávka“ je hořká, plná síly, druhá zase sladká, jemná. Třetí čirá, ryzí a poklidná.
Legenda praví, že objev čaje v Číně způsobila náhoda, když císař Šen-Nung v roce 2737 př. n. l. viděl spadnout lístek ze stromu do hrnce, ve kterém právě vařil vodu. Nápoj tak nádherně voněl, že se neubránil jej vyzkoušet. Jeho účinek byl neskutečně povzbuzující. Od té doby se prý stal čaj čajem. Ve skutečnosti však využití čajových lístků prošlo mnoha variantami – lidé je dokonce používali jako zeleninu nebo tradičně z čajových lístků připravovali mastičky pro různé léčivé účely. Čínské dynastie jakoby si tajemství chutného nápoje po dlouhé generace schovávaly jen pro sebe. Na evropský kontinent se totiž čaj dostal až v roce 1610 na palubě holandské obchodní lodi.
Kam pro nákup - nejproduktivnější oblasti pro čínský čaj
V Číně existuje více než dvacet provincií, kde se čajová pole rozléhají do nedohledna. Pokud na čajovém balení spatříte název oblasti jako je Hainan, Jiangnan, Jiangbei, Shaanxi, Gansu, Lingnan, Yunnan Guandong, Fujian, Sichuan, Darjeeling či Guizhou, můžete si být jisti, že ochutnáte jeden z nejlepších čajů na světě. A pokud se zrovna za exotikou nechystáte a raději byste si dali šálek chutného čajíčku v pohodlí domova, klikněte zde a jednoduše vyberte z našeho e-shopu, jenž poskytuje největší výběr čínských čajů na českém internetu.
Když se listy trhají s úctou a láskou…
Starat se o čajovník není žádná legrace. Vyžaduje pravidelnou péči a život stromu není nekonečný. Ve svých třiceti letech je z něj unavený a neproduktivní stařík, který se musí naroubovat, aby mohl znovu poskytovat svěží lístky. Jeho maximální životnost je sto let a není tedy divu, že se Číňané kvůli nadměrné spotřebě už párkrát museli vypořádat s nedostatkem čaje. Pro čajovníky se používají organická hnojiva, žádná chemie – tedy alespoň v drtivé většině případů. Pokud je strom nakažen škůdci, dodržuje se pravidlo, že se musí pokácet, aby se zabránilo šíření.
Průměrný kvalifikovaný sběrač na čajových polích nashromáždí za den maximálně 600 g lístků, ale třeba slavný zelený čaj Longjing neboli Dračí studna se sbírá mechanizovaně a ve velkém. Na jeden kilogram čaje padne až šedesát tisíc lístků a proces úpravy je velmi, velmi náročný a zdlouhavý. Lístky jsou speciálně broušeny, vysušovány, válcovány, tvarovány, a teprve následně se mohou sušit. Dokážete si představit, že trávíte celý den na čajové plantáži, v horku nebo v dešti, zabořeni až po ramena v nepoddajném houští s rukama stále nataženýma před sebou? Číňané přesto tuto práci milují, každodenní lopota je pro ně relax, nehledí na čas a úsměv na rtech jim prakticky nemizí…
Zelený čaj – malý nebo velký zázrak?
Protože zelené čaje obsahují méně kofeinu než černé, mohou je pít i lidé se zvýšeným tlakem. Čínské zelené čaje jsou nejoblíbenější ze všech díky povzbudivé, svíravé a svěží chuti. Fungují jako prevence proti zhoršování paměti, rozšiřují cévy, prokrvují vnitřní orgány. Někteří lékaři zastávají názor, že působí proti rakovině žaludku. Rovněž jsou účinnými pomocníky v boji proti zubnímu kazu. Avšak pozor – zelené čaje se nikdy nezalévají horkou vodou, ideální teplota je taková, když na konvici s vodou udržíme dlaň, jinak mírně ztratí chuť i účinek. Doporučujeme vyzkoušet Xi Hu Long Jing, Dong Ting Bi Luo Chun, Huang Shan Mao Feng nebo Liu An Gua Pian.
Černým čajem proti civilizačním chorobám
Černé čaje mají trpčí, ráznou a poctivou chuť. Jsou výbornými lékaři při potížích s nervy, úžasně vás uklidní. Za hlavní výhodu je považována možnost prevence proti civilizačním chorobám a prospívají léčbě cukrovky. Vitamín B v nich obsažený posiluje imunitu. Nápoj skvělý při chřipce a nachlazení, protože léčí dýchací cesty. Při přípravě si hlídejte čas, černý čaj se má louhovat maximálně 5 minut (ideálně 2-3). Někteří lidé v šálku nechávají čajový sáček, dokud jej nevypijí. Vpravují si tak do těla koncentrát, který rozhodně prospěšný není. Vynikající černý čaj je například Qi Men Hong Cha.
Tabulka nejoblíbenějších čínských čajů
V čínském písmu | Název čínsky | Název česky | Provincie | Typ čaje |
---|---|---|---|---|
Xi Hu Long Jing | Dračí studna | Zhejiang | Zelený | |
Dong Ting Bi Luo Chun | Zelená spirála | Jiangsu | Zelený | |
An Xi Tie Guan Yin | Železná bohyně | Fujian | Oolong | |
Huang Shan Mao Feng | Špička Žluté hory | Anhui | Zelený | |
Wu Yi Yan Cha | Rudý háv | Fujian | Oolong | |
Jun Shan Yin Zhen | Stříbrná jehla | Hunan | Žlutý | |
Qu Men Hong Cha | Velká brána | Anhui | Černý | |
Liu An Gua Pian | List liány | Anhui | Zelený | |
Yun Nan Pu´er | Puer | Yunan | Fermentovaný | |
Bai Hao Yin Zhen | Bílá stříbrná jehla | Fujian | Bílý |
Připravte si nejlepší čínský čaj
Myslíte, že na první pokus zvládnete uvařit čínský čaj? Jste na omylu… Postup přípravy totiž není žádná legrace, ale věda, kterou mnohdy stoprocentně neovládají ani v některých čajovnách. Čínský čaj se vaří s láskou, znalostmi a těšením se na skutečný požitek s velkým P. Co je však hlavní, existuje opravdu mnoho způsobů přípravy, jen základní „pilíř“ je stejný: aby byl kvalitní zelený čaj té nejlepší chuti, je nutné ho zalít uvařenou vodou zchladlou na 60 – 80 °C. Pokud by voda byla vroucí, čaj nebude tak „smetanový“, ale poměrně dost zhořkne.
Louhujte dle popisu na konkrétním čaji, minimální doba je však půl minuty. Pokud používáte keramickou či porcelánovou konvičku (a to byste pro ten pravý požitek z pití čaje měli), slaďte až v hrníčku.
Umění a čaj
Číňané jsou na svůj čaj právoplatně pyšní a uctívají ho ve všech oblastech života – výjimkou není ani výtvarné či literární umění. Starodávné svitky s kresbami a popisy o pěstování, vaření a pití čaje, nahradily v moderní době časopisy vyhraněné jen a jen čajům, kterých je dnes v Číně několik desítek. Co je opravdu nádherné a nepřekonatelné svou atmosférou a originalitou, je čínské čajové příslušenství. Z nádherné ruční práce u čajových setů mnohdy přechází zrak a člověk si jen víc uvědomuje pravé poselství čaje a jeho skutečné duševní bohatství.
Rozhodli jste se zpříjemnit vaše chvíle šálkem výtečného čínského čaje? Výborně! Na závěr už snad stačí jen uvést tradiční čínské přísloví, které často vyslovují lidé v mnoha provinciích a které mluví za vše: „Raději tři dny bez soli, než jediný den bez čaje…“
Zdroj fotografií: Archiv, Flickr, Cnwinenews