aknéPrvotní příznaky akné se projevují, jak u dívek, tak u chlapců hlavně v pubertálním věku a můžou vás svou přítomností a nepřívětivým vzhledem potrápit až do dospělosti anebo u některých jedinců až do konce života. není nepříjemným onemocněním jen, co se týče vzhledu a fyzické stránky člověka, ale jedná se i o velkou zátěž na psychiku – člověk je poset pupínky, cítí se ošklivý, nepřitažlivý a méněcenný.

aknéČlověk s tímto onemocněním se díky svému vzhledu může stát hlavním terčem šikany, neboť akne není zrovna symbol krásy a v takovém případě se vyskytuje další psychický problém, a to nejen s akné, ale i tím, co s sebou přináší a jak na něj reaguje okolí.

Akné se z velké části ukazuje na horní částí ramen a zad přes obličejovou část až k vlasům, a to hlavně díky onemocnění mazových žláz a díky jejich nerovnováze.

Hlavní příčiny tvorby akné

  • Hormonální aktivita – menstruační cykly a puberta. Zvýšená produkce hormonů způsobuje rozšíření a zvětšení mazových žláz, které následně díky tomu produkují stále více a více mazu.
  • Podráždění kůže a její věčné škrábání.
  • Bakterie v pórech, díky kterým může vzniknout zánět.
  • Stres – jeden z nejčastějších činitelů, neboť způsobuje vysokou produkci hormonu adrenalínu, který se vytváří v nadledvinkách
  • Některé pokrmy – převážně mastná, tučná a ostrá jídla, koření (např. čokoláda, pepř)

Jak je to s léčbou akné?

Mnohem snazší, než používat přemožné chemické kosmetické přípravky nebo utrácet velké peníze za pravidelné návštěvy , je lepší přiklonit se k léčbě tradiční čínské medicíny. Preventivní léčbou je samozřejmě základ, a to: pravidelně si omývat obličej, a to pouze teplou vodou. Neměly by se na místa akné zasažená příliš často používat mýdla, a to především ta navoněná, které způsobují záněty téměř všude, kam se dostanou. Nejlepší je používat mýdla s obsahem síry.

Pravidla se vyskytují samozřejmě také ve stravě (viz. výše). Je třeba vyvarovat se tukům a cukrům, neboť ty maz vyloženě podporují, stejně tak jako pálivá jídla. Ideální na léčbu není ani pití alkoholu, ale co nám naopak může dopomoci ke krásné a zdravé pleti, je ovoce a zelenina bohatá na vitamíny, pravidelný pitný režim, dostatečný spánek, vyvážený denní režim a omezení a vyvarování se stresově náročných situací.

Dr. Theng, jehož hlavní oborem v lékařství je tradiční čínská medicína doporučuje na akné směsy z 3 bylin, ale také některé přípravky, co pomáhají zbavit se onemocnění akné, prezentuje na internetu. Na produkt Karvipar jsou kladné recenze a vynikající je, že se nesnaží odstranit jen to, jak se akné projevuje, čili nehezké pupínky, ale i jejich příčinu, protože jak sám dr. Theng. říká: ,,Odstraňovat pouze následky akné je boj, který musíte zákonitě prohrát.“